Hirsitalon maalaus

Millä maalilla hirsitalon maalaus? Milloin hirsitalon maalaus? Hirsitalon pohjustus? Hengittävä maali hirsitaloon? Peittosuoja vai maali? Hirsitalon kuullotus vai maalaus? Lamellihirren maalaus? Hirsimökin maalaus?

Meiltä kysytään usein näitä kysymyksiä, joten avaamme asiaa hieman tässä blogitekstissä.

Hirsitalon maalaus yleistä

Hirsirakennuksen ulkomaalaus on tärkeä osa rakentamista ja rakennuksen kunnossapitoa. Oikein toteutettu maalaus suojaa rakennusta säältä ja antaa tyylikkään ulkonäön. Epäammattimaisesti toteutettu maalipinta ei pysy alustassaan, ja pahimmassa tapauksessa jopa lahottaa rakennuksen!

Milloin uuden hirsitalon maalaus?

Uuden hirsitalon maalauksessa pätee sanonta: mitä nopeammin, sen parempi. Hirsipinnat ovat uutena ilman minkäänlaista sääsuojaa, joten ne on hyvä saada mahdollisimman pian suojattua.

Pintakäsittelyn viivästyttäminen tuottaa ongelmia: hirsiin alkaa muodostua hometta, sieniä ja auringon uv-säteily kuluttaa pintaa yhdessä sadeveden kanssa. Erityisesti homeenestokäsittely tulisi tehdä viipymättä talon pystytyksen jälkeen! Emme puhu kuukausista, vaan päivistä.

Hometta hirsissä

Home ja sienet ovat uuden käsittelemättömän hirsitalon suurin uhka. Ulkoilmassa käsittelemättömille puupinnoille ilmestyy yleensä nopeasti hometta, sekä lahottaja- ja sinistäjäsientä. Homepilkut käsittelemättömällä pinnalla ovat merkki liian kosteasta puusta.

Homepilkkujen jälkeen puun valtaavat usein lahottajasienet. Mikäli homepilkkuja on ilmestynyt, tulee ne pestä välittömästi homepesuaineella, ja rakennus on suojattava homeenestoaineella. Sen jälkeen rakennus tulisi maalata.

Home vai sinistäjäsieni?

Homeen tunnistaa yleensä raaputtamalla sitä: jos täplä häviää, on se yleensä hometta. Mikäli täplä ei häviä, on se usein (ongelmallisempaa) sinistäjäsientä. Sinistäjäsienen ongelmallisuus on ulkonäkökysymys, eikä se vaikuta puun kestävyyteen.

Ei ole keksitty keinoa, jolla sinistäjäsienen saisi puupinnoilta pois. Sinistäjäsieni on siitä ikävä, että se voi puskea maalipinnan läpi. Käytännössä sinistäjäsienen valtaamat talot on maalattava tummalla, peittävällä värillä.

Hirsitalon pohjustus

Kuten aiemmin mainittu, on hirsitalo pohjustettava mahdollisimman pian pystytyksen jälkeen. Katto olisi hyvä olla päällä, jotta pohjusteaine ei huuhtoutuisi niin nopeasti sateen mukana.

Pohjustus tehdään usein siveltimellä, mutta ruiskulla työ onnistuu yhtä hyvin. Pohjustustyöhön lähdettäessä on ensiarvoisen tärkeää suojata muut kun puupinnat! Pohjuste voi vaurioittaa vakavasti muoveja, peltien maalipintoja sekä aiheuttaa ikkunoihin erittäin pahoja tahroja.

Yleisiä homeenestoaineita/pohjusteita ovat Virtasen homeentappaja, Valtti pohjuste sekä Woodex Aqua Base plus.

Hirsitalon maalaus, millä maalilla?

Ikuisuuskysymys lienee, millä maalilla hirsitalo kannattaa maalata. Maalipinnalla on kaksi päätehtävää: näyttää hyvältä & suojata puuta. Hirsitalossa maalin hengittävyys eli höyrynläpäisykyky on äärimmäisen tärkeää. Alla listattuna tuotteita, joita voi käyttää hirsitalon maalauksessa:

Peittäviä maaleja / peittosuojia:

  • Virtasen 4 öljyn maali
  • Tikkurila Vinha
  • Teknos Visa

Kuultavia puunsuojia:

  • Virtasen 3 öljyn kuullote
  • Tikkurila Valtti Akvacolor
  • Teknos Woodex Aqua Classic

Kuultava vai peittävä maali?

Kuultavissa ja peittävissä maaleissa on molemmissa hyviä ja huonoja puolia. Kuultavien tuotteiden hyvinä ominaisuuksina pidetään yleensä kaunista ulkonäköä ja erityisen hyvää hengittävyyttä eli höyrynläpäisykykyä.

Huono puoli kuultavassa puunsuojassa on sen lyhyt huoltomaalausväli: noin 3-5 vuotta. Peittävien maalien / peittosuojien hyviin ominaisuuksiin taas kuuluu erinomainen säänkesto ja pitkä huoltomaalausväli. Peittävät maalit nimensä mukaisesti piilottavat puun kuvioinnin.

Hirsitalon maalaustekniikka

Hirsitalon maalauksessa on tärkeää tuntea oikeat tekniikat ja noudattaa niitä. On osattava maalata oikealla maalimäärällä kokoajan: vaihteleva maalimäärä näkyy lopputuloksessa laikkuina. Lisäksi on tärkeää käsitellä hirret päästä päähän kerralla. Epäonnistunutta maalausta on vaikeaa (ellei mahdotonta) korjata jälkikäteen.

Yhteenveto

Uusi hirsitalo on suojattava säältä nopeasti. Homeenestoaine eli pohjuste on parasta levittää heti talon pystytyksen jälkeen, jonka jälkeen talo maalataan. Maalin täytyy olla hengittävää tyyppiä. Hirsitalon maalaus on haastava tehtävä, joten se kannattaa jättää hyvät referenssit omaavan maalausliikkeen huoleksi.

Jätä tarjouspyyntö puutalon maalauksesta Maalausliike Värisuoralle.

Valitse luotettava ja ripeäliikkeinen urakoitsija, ja ota meihin yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai tarjouspyyntölomakkeella. Katso yhteystietomme täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä tarjous maalauksesta! Annamme sen täysin ilmaiseksi eikä se sido mihinkään. Emme myy sinulle mitään väkisin tai turhaan. Saat tarjouksen jälkeen itse päättää haluatko maalauksen vai jätätkö väliin.

Voit pyytää tarjouksen myös soittamalla tai laittamalla sähköpostia suoraan Miskalle.

maalausliike värisuora logo

AAA luottoluokitusluotettava kumppani

Yhteystiedot
Puh. 040 025 1534
miska.linnanmaki@varisuora.com

Verkkolaskuosoite: 003730856918
Operaattori: Säästöpankki (ITELFIHH)

Maalausliike Värisuora Oy
Ilvesvuorenkatu 33 A 10,
01900 Nurmijärvi

Y-tunnus: 3085691-8

Seuraa meitä somessa

Copyright © 2024 Maalausliike Värisuora