öljymaali vai akrylaattimaali

Vesiohenteinen akrylaattimaali vai öljymaali?

Kannattaako taloa enää maalata muulla kuin öljymaalilla kun sillä on ennenkin maalattu? Eikös akrylaattimaali pilaa talon kun se ei hengitä yhtään? Öljymaalithan ovat paljon kestävämpiä kuin vesiohenteiset, vai kuinka? Voiko öljymaalin päälle maalata vesiohenteisella maalilla?

Näitä kysymyksiä ja ajatuksia kuulee paljon. Jos kyseessä on esimerkiksi vanha öljymaalilla maalattu puutalo, nämä käyvät monella mielessä kun tulee talon huoltomaalauksen aika ja maalityyppi pitäisi valita. Haluamme kokemuksen ja tiedon avulla helpottaa tätä valintaa.

Huom! Tämä teksti ei koske hirsitalon maalausta!

Puutalon ulkomaalauksessa yleisimpiä maaleja:

  • Vesiohenteinen akrylaattimaali: Tikkurila Ultra, Teknos Nordica & Akrylin
  • Öljypitoinen akrylaattimaali: Tikkurila Pika-Teho
  • Öljymaali: Virtasen 4 öljyn maali, Tikkurila Teho, Teknos Wintol

Näiden lisäksi löytyy erilaisia peittosuojia eli peittäviä puunsuojia sekä kuullotteita eli kuultavia puunsuojia. Niitä emme käsittele tässä tekstissä.

Onko öljymaali vai akrylaattimaali kestävämpi valinta?

Tilanne oli 1900-luvulla seuraavanlainen: öljymaalit olivat kiistämättä parhaita ulkomaaleja. Vielä 90-luvun alussa öljymaaleissa käytettiin muun muassa lyijyä ja sinkkiä, jotka antoivat maalille pitkän keston. Raskasmetallit kuitenkin poistuivat EU-direktiivien myötä vuonna 1993. Vesiohenteisissa -siihen aikaan ”lateksimaaleissa”, ei ollut käytännössä höyrynläpäisykykyä juuri lainkaan, eikä rakennus käytännössä päässyt hengittämään maalin läpi. 

öljymaali vai akrylaattimaali

Hengittääkö akrylaattimaali?

Nykypäivän akrylaattimaalin höyrynläpäisykyky eli hengittävyys on parempi kuin öljymaalin, vaikka yleinen käsitys on päinvastainen.

Öljymaali vesiohenteisen päälle vai toisin päin?

Tämä järjestys menee helposti sekaisin. Oikea vastaus on nimenomaan toisin päin.

Eli vanhan öljymaalatun puuverhouksen päälle voi huoletta maalata vesiohenteisella maalilla. Kun taas vesiohenteisen maalin päälle ei voi maalata öljymaalia. Öljypitoinen akrylaattimaali (Pika-Teho) on verrattavissa vesiohenteiseen akrylaattimaaliin tässä asiassa.

Kannattaako öljymaalia enää alkaa vaihtamaan huoltomaalauksen yhteydessä, jos talo on ennenkin sillä maalattu?

Monesti kannattaa – poikkeuksiakin on.

Akrylaattimaalit ovat jättäneet öljymaalit taakseen niin kestävyydessä kuin hengittävyydessäkin. Akrylaattimaaleissa on jopa 2 kertaa pidempi huoltomaalausväli. Ne hengittävät paremmin. Eivät homehdu niin nopeasti ja maalipinnan kiiltokin säilyy huomattavasti pidempään.

Museoviraston suojelukohteissa ei maalityyppiä saa vaihtaa omin päin. Tällaisissa tapauksissa öljymaalilla on syytä tehdä huoltomaalaus.

Täytyy muistaa, että tuotteissa on eroja joten maali kannattaa valita huolella. Korkealaatuinen akrylaattimaali on ekologinen ratkaisu, sillä se kestää pitkään eikä haihduta liuottimia.

Ilmaisella arviokäynnillä asiantuntijamme antaa suosituksen käytettävästä maalista, mikäli asiakas ei ole itse jo maalityyppiä päättänyt.

Yhteenveto

Ulkomaaleissa on eroja. Suosittelemme kohteisiin yleensä maalia seuraavalla tavalla:

  • Hyväkuntoinen pohja: Tikkurila Ultra tai Teknos Nordica.
  • Huonokuntoinen pohja: Tikkurila Pika-Teho. 
  • Museoviraston suojelema kohde tai muutoin historiallisesti arvokas talo: Virtasen 4 öljyn maali.

Lisää tietoa sekä maalauksen hinnat löydät Talon maalaus -sivulta.

Avainsanoja:

Lateksimaali, akrylaattimaali, öljymaali, ulkomaali, talon maalaus, ulkomaalaus, puutalon maalaus, öljypitoinen akrylaattimaali, Tikkurila Ultra, Tikkurila Pika-Teho, Teknos Nordica, Virtasen 4 öljyn maali, Rintamamiestalon maalaus, Virtasen 4 öljyn maali

maalausliike värisuora logo

AAA luottoluokitusluotettava kumppani

Yhteystiedot
Puh. 040 025 1534
miska.linnanmaki@varisuora.com

Verkkolaskuosoite: 003730856918
Operaattori: Säästöpankki (ITELFIHH)

Maalausliike Värisuora Oy
Ilvesvuorenkatu 33 A 10,
01900 Nurmijärvi

Y-tunnus: 3085691-8

Seuraa meitä somessa

Copyright © 2024 Maalausliike Värisuora